Harini Sarah nak share resepi mee kari yang mak Sarah buat untuk makan petang. Sedap dan mudah. Boleh la cuba resepi ni comfirm makan tak berhenti.😄
Meriah haa dengan terung celup tepung comfirm repeat. 😍 |
RESEPI:
🏵️ Setengah ekor ayam - potong sedang
🏵️ 5 biji bawang besar ✅
🏵️ 1 labu bawang putih✅
🏵️ Segenggam udang kepal✅
🏵️ Halia ( besar ibu jari)✅
🏵️ 5 biji buah keras✅
🏵️ 3 sudu Serbuk Kari Ayam
🏵️ 3 sudu Serbuk kari ikan
🏵️ 2 sudu cili kisar / cili boh
🏵️ Daun kari ( letak dalam kuah & blender)
🏵️ 1 Kiub pati ayam
🏵️ Kulit kayu manis
🏵️ Bunga lawang
🏵️ Santan ( Santan cair & Santan pekat)
🏵️ Asam keping ( 3 keping)
🏵️ Gula/ garam / serbuk perasa
Bahan lain:
🏵️ Mee/kuetiaw
🏵️ Sayur ( Tauge/ sawi )
🏵️ Fishcake
🏵️ Fish ball
🏵️ Tauhu Pelampung
🏵️ Telur rebus
🏵️ Bawang goreng
🏵️ Daun sup
1- Kisar Halus kesemua bahan yang ditanda✅
2- Kemudian ditumis bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari sehingga naik bau.
3-Bancuh serbuk kari ayam dan serbuk kari ikan bersama dengan cili boh kemudian ditumis bersama bahan tadi
4 -Masukkan ayam biarkan sehingga masak kemudian masukkan santan cair dan kuib pati ayam.
5-Biarkan mendidih dan masukkan pati santan ( santan pekat)
6- Tambahkan perasa (gula, garam, serbuk perasa)
7- Setelah mendidih masukkan tauhu pelampung/ fish cake / fish ball
8- Hidangkan bersama mee atau kuetiaw dan bahan-bahan lain. Siap! boleh makan
SELAMAT MENCUBA❤️
Tauhu pelampung SUMBER: Google |
3 Ulasan
ammi panggil tauhu lampung je..
BalasPadamtapi mmg nampak sdp mee kari tu... kalau jual kat kedai kira tak kedekut langsung
Wooooo...kenapalah buat masa kita tak balik kampung. I is jealous 😩
BalasPadamJoin GA ni Sarah https://www.syuderis.com/2023/02/la-gourmet-hydration-bottle-giveaway-by.html
PadamMana tahu ada luck 😁