Hai assalamualaikum semua! Hari ni Sarah ada buat Kuih Cara . Kuih Cara ni ada 2 jenis - Cara Manis dan Cara Berlauk. Tapi, hari ni Sarah nak kongsikan resepi Kuih Cara Manis. Kuih Cara Manis ni sedap tau. Tambah-tambah bila air gula yang diletakkan di dalam Kuih Cara tu pecah. Nikmat betul rasanya. Makan waktu panas-panas pun sedap. Rasa dia yang tak berapa manis tu ngam sangat bila dimakan.🤩 Jadi, moh ler kita buat. Mesti makan tak berhenti punya ðŸ¤. Percayalah cakap Sarah.
BAHAN-BAHAN :
🌹 2 cawan tepung gandum
🌹 1½ cawan santan
🌹 Secubit garam
🌹 1 biji telur
🌹 5 helai daun pandan ( Blend jadikan pati air pandan)
🌹 Perwarna hijau
🌹 Sedikit minyak masak untuk digris padang acuan
🌹 Gula pasir
CARA-CARA :
- Kisarkan daun pandan sehingga lumat. Kemudian tapis & diambil patinya.
- Campurkan kesemua bahan-bahan yang lain & kisar sampai tekstur adunan menjadi halus.
- Tapis adunan yang dah dikisar tadi. Kemudian bolehlah kita start masak adunanya menggunakan acuan kuih cara.
- Sapukan sedikit minyak masak pada acuan supaya kuih cara tak melekat bila dah masak nanti.
- Masukkan adunan ke dalam acuan. Kemudian masukkan sesudu kecil gula.
- Masak sehingga kuih caranya masak. Lepas tu boleh dihidangkan.
0 Ulasan