Advertisement

Main Ad

Resepi Kuih Cara Manis Lembut & Berlemak


Hai assalamualaikum semua! Hari ni Sarah ada buat Kuih Cara . Kuih Cara ni ada 2 jenis - Cara Manis dan Cara Berlauk. Tapi, hari ni Sarah nak kongsikan resepi Kuih Cara Manis. Kuih Cara Manis ni sedap tau. Tambah-tambah bila air gula yang diletakkan di dalam Kuih Cara tu pecah. Nikmat betul rasanya. Makan waktu panas-panas pun sedap. Rasa dia yang tak berapa manis tu ngam sangat bila dimakan.🤩 Jadi, moh ler kita buat. Mesti makan tak berhenti punya 🤭. Percayalah cakap Sarah.


Kuih cara

BAHAN-BAHAN :


🌹 2 cawan tepung gandum

🌹 1½ cawan santan

🌹 Secubit garam

🌹 1 biji telur

🌹 5 helai daun pandan ( Blend jadikan pati air pandan)

🌹 Perwarna hijau

🌹 Sedikit minyak masak untuk digris padang acuan

🌹 Gula pasir


CARA-CARA :

  1. Kisarkan daun pandan sehingga lumat. Kemudian tapis & diambil patinya.
  2. Campurkan kesemua bahan-bahan yang lain & kisar sampai tekstur adunan menjadi halus.
  3. Tapis adunan yang dah dikisar tadi. Kemudian bolehlah kita start masak adunanya menggunakan acuan kuih cara.
  4. Sapukan sedikit minyak masak pada acuan supaya kuih cara tak melekat bila dah masak nanti.
  5. Masukkan adunan ke dalam acuan. Kemudian masukkan sesudu kecil gula.
  6. Masak sehingga kuih caranya masak. Lepas tu boleh dihidangkan.

Catat Ulasan

0 Ulasan